Paasitorni ehostaa maamerkkinsä

Yli satavuotiaat kivet irrotetaan, puhdistetaan ja palautetaan paikalleen

 

Vuonna 1908 valmistunut Paasitorni on yksi Suomen upeimmista kivilinnoista, jonka graniittiverhoillun julkisivun kivet on louhittu talon omalta tontilta. Vuoden 2023 lopulla käynnistyy ehostustyö, jossa rakennuksen tornin ja sen viereisen julkisivun alkuperäiset kivet irrotetaan, puhdistetaan ja palautetaan taas paikalleen. Tornin ulkoasu säilyy entisellään, mutta alla oleviin rakenteisiin lisätään tuuletusputkistot.

 

Miten Paasitornista tuli graniittilinna?

Alun perin Paasitornista piti tulla pinnaltaan aivan erinäköinen. Mutta sitten hanketta toteuttaneen Helsingin Työväenyhdistyksen puuhamiehet oivalsivat, että talon kallioisen tontin louhinnasta saataisiin graniittijulkisivuun tarvittavat kivet.

Lopulta kiveä tuli tontilta niin paljon, että sitä jäi vielä paljon varastoon, kun talo valmistui vuonna 1908. Näillä ylimääräisillä kivillä verhoiltiin myöhemmin 1920-luvulla talon uusi laajennusosa.

 

Kivet ovat (melkein) ikuisia

Nyt toteutettavassa torniosan julkisivun ehostustyössä osa alkuperäisistä kivistä irrotetaan, numeroidaan, puhdistetaan ja palautetaan taas paikalleen. Jotkut vuoden 1918 tulipalosta kärsineet kivet joudutaan vaihtamaan uusiin. Tornin julkisivu säilytetään täysin entisen näköisenä, vain alla olevia rakenteita uusitaan paikoin ja julkisivun tuuletusta parannetaan.

Tornin kivien kunnostamisella varmistetaan Paasitornin maamerkin säilyminen alkuperäisessä asussaan myös tuleville sukupolville.

 

Toiminta talossa jatkuu keskeytyksettä

Torniosan julkisivutyöt toteutetaan vaiheittain. Työ alkaa 18.12.2023 ja päättyy 18.11.2024. Paasitornin kaikki toiminnot ja tilaisuudet jatkuvat tänä aikana keskeytyksettä.

Tornin julkisivun kunnostustyön toteuttavat kivirakentamiseen ja graniittijulkisivuihin erikoistuneet huippuosaajat, joiden ansioluettelossa ovat mm. Kansallismuseon, Rautatieaseman, Kallion kirkon ja Tampereen tuomiokirkon julkisivujen kunnostustyöt.

 

Matkalla maailmanperintökohteeksi

Paasitorni on mukana hankkeessa, jossa seitsemän työväentaloksi luotua ainutlaatuista rakennusta eri puolilta maailmaa pyrkii Unescon maailmanperintökohteeksi. Hankkeessa mukana ovat Melbourne (1859), Kööpenhamina (1879), Broken Hill (1905), Helsinki (1908), Gent (1913), Durham (1915) ja Buenos Aires (1950).


Lisätietoja:

toimitusjohtaja Osku Pajamäki, Paasitorni / Helsingin Työväenyhdistys ry, osku.pajamaki@paasitorni.fi, 050 5555245

Urakoitsija: työnjohtaja Jouni Soramäki, IKJ Rakennus Oy, jouni.soramaki@ikjrakennus.fi, 0400 415 044