Historia

Ainutlaatuinen arkkitehtuuri

Siltasaaren jylhän kauniin graniittilinnan, nykyisen Paasitornin, suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl, ja se valmistui Helsingin Työväentaloksi vuonna 1908. Paasitornin jykevä julkisivu on tehty paikalla sijainneesta kalliosta hakatuista kivistä, joita työmiesten ehdotuksesta varastoitiin myös tulevaa, vuonna 1925 valmistunutta laajennusosaa varten.

Paasitornin vanhin osa vuodelta 1908 on tyyliltään myöhäisjugendia. Laajennusosa vuodelta 1925 edustaa 1920-luvun pohjoismaista klassismia. Myöhemmin Paasitornin kortteli on täydentynyt modernistisella rakennuksella vuodelta 1955, sisäpihalle 2012 valmistuneella hotellin uudisrakennuksella sekä Eläintarhanlahdelle 2015 avautuneella kelluvalla ravintolapaviljongilla.

Paasitornin kortteli rakentuu eri vuosikymmenten arkkitehtuurista. Tätä lähtökohtaa on kunnioitettu ja pyritty vahvistamaan. Muutostöiden ja uudisrakentamisen kantavana ajatuksena on ollut säilyttää kunkin aikakauden henki.

- Mikko Summanen, arkkitehti, Arkkitehtitoimisto K2S Oy

Rikas historia, mukana arjessa

Kokous- ja juhlatalona toimiessaan Paasitorni on säilyttänyt rakennuksen alkuperäisen luonteen suurten tapahtumien näyttämönä. Talo on taiten entisöity, huomioon ottaen nykyajan vaatimukset. Paasitornia ylläpidetään, uutta rakennetaan ja toimintaa kehitetään asiakkaiden tarpeitten pohjalta, rikasta perintöä kunnioittaen.

Lue lisää Paasitornin historiasta tästä

Katso Kivien tarina -video tästä

Paasitorni on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jonka tavoitteena on saada maailman upeimmat ja kulttuuriarvoiltaan merkittävimmät työväentaloiksi rakennetut kohteet Unescon maailmanperintöluetteloon. Jokaisella hankkeessa mukana olevalla talolla on oma ainutlaatuinen tarinansa.

Lue lisää

 

Paasitorni on erinomainen esimerkki toimijasta, joka on ymmärtänyt historiallisen merkityksensä ja ottaa sen huomioon toiminnoissaan.

- Peter Ludvigsen, Tanskan työväenmuseon johtaja (eläk.)